踩板夾 band Kolor都黑白 Converse


人氣斷貨王 Converse 音樂別注

時裝界有 A.P.C.主腦 Jean Touitou出碟,波鞋界我會選 Converse,網頁內有 music channel有獨家歌聽,提攜努力中的 small potatoes。回饋音樂?當然要!歷代 band友均撐到行, Converse亦非常識做,自’08始致敬勁 band客仔如 Kurt Cobain、 AC/DC全部一星期斷貨,每次一出 band友必掃,本週注目作就係結他之神 Jimi Hendrix同 60年代搖滾女王 Janis Joplin別注!

踩板夾 band  Kolor都黑白 Converse

當年就係一對 Cons陪住佢哋踩板,到家組隊 5年的 Kolor,俾黃家強賞識簽約成旗下樂隊,最近完成首個九展音樂會,依舊腳踏 Converse,「黑同白布款買完又買,着足十幾年勁好襯。」唔只 Converse堅持着,亦強調堅持理想好重要,「 YouTube、 facebook幫唔少,又多咗外國 band來港如 Muse、 Kula Shaker,西灣河嘅蒲吧好多時都有 band show,係以前蒲窩嘅大型版,後生仔有興趣可去試。」講到音樂系列, Kolor話直頭照 dup CD封面已吸引,「買過 AC/DC, Pink Floyd,用番 CD封面、 logo已夠經典!」賺 band仔錢,真易!


左起:主音結他手 Sammy灰黑間有帽衛衣$499、鼓手 Michael紫色間有帽衛衣$499、結他手 Robin黑色圖案 tee$199、 Bass手高豐黑色字樣 tee$199

Check! 9月 18日悼念結他之神 Jimi Hendrix

享年只 27歲的搖滾界結他之神 Jimi Hendrix,結他勁外,還有上台表演的勁,愛用牙彈,也會將結他掛在背上用火燒, Converse很有心地用他最愛的拿破崙外套作鞋上圖案,不是老掉牙的結他 print,連不是粉絲的我也愛上, 9月 18日是他離去的日子,那天穿上它特別有意義。

蘇打綠師妹糖兄妹:「香港應該要多啲歡樂!最開心皮版唔會變硬。」

以為係台灣幫?其實係土炮,非堂兄妹只係 friend。’07至今唱國語歌多過廣東歌,俾蘇打綠經理人賞識簽埋台灣唱片公司,參加台灣「春天吶喊大型音樂節」,新人嚟講算超班!睇外形似清新組合,點知……「我哋可以好癲好重節奏感,好多人話聽咗好開心!試過一個 show將啲歌排成開心、唔開心、唔開心、開心,結果啲人走晒!家我哋會係開心、開心、開心……全部快歌, fans才受落!」糖兄阿峰自爆狂儲皮版,「皮着得舒服唔會硬!」難怪訪問間已睇中專玩牛皮的 John Varvatos別注,牛皮比布更透氣 o架!


主音、填詞 Kandy(糖妹),音樂製作人阿峰(糖兄)。

Check!搖滾界 Gaga Janis Joplin

60年代搖滾界男人大晒,呢個與結他之神 Jimi Hendrix同樣於 27歲( 70年)離世嘅 Janis Joplin搖滾女絕對威,十足當年 Gaga,藍色鏡片、羽毛頭飾、長串珠寶項鏈、色彩斑斕喇叭褲,左胸心形紋身,連架波子都噴到七彩!今次兩款 Janis Joplin聯名作,用上姣紫和桃紅,一貫 Janis嘅嬉皮風格!

愈爛愈人氣  John Varvatos× Converse

曾奪得美國時裝大獎「 Council of Fashion Designers of America」及《 GQ》頒贈的「 Designer of the Year」大獎的 John Varvatos唔係 band仔但係 Converse粉絲,公開話「鞋櫃內只有 Converse波鞋」。自’05開始與 Converse推出聯名作已玩 raw,以 90年代初 grunge嘅不修邊幅衣着風格為元素,每次別注價格過千都搶手,勁好口碑!今季同樣將鞋頭整污糟同殘舊,時裝幾諷刺,愈舊愈有人要! Kolor成員今次着上 John Varvatos,直頭唔捨得除,「平時我哋着 Cons都係鍾意唔洗,等佢可以殘啲型啲,呢對鞋頭造到好 raw,鞋又軟身,好似古着鞋咁舒服,正!」

Check!買鞋免費睇 show

Converse同《 re: spect》音樂誌搞騷,買音樂系列可換領門票 1張,買滿$1,000(包括音樂系列一對)更可換領 2張,送完即止。
地點:九龍灣國際展貿中心 3樓演講廳 20:00-23:00
8月 24日:旺福樂團× Supper Moment× Kolor
8月 25日: Tizzy Bac x Peri M x糖兄妹
門票:每場$250、套票$400( 2場)

場地提供: VI-MAX( 2356 0053)

廣告
本篇發表於 KOLOR 並標籤為 , , , , , , , , , , , , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s